НАЦИОНАЛНИ ДАН ДАВАЊА
Ове године улажемо у образовање

СКРОЛУЈТЕ НА ДОЛЕ

ШТА ЈЕ НАЦИОНАЛНИ ДАН ДАВАЊА

Кратак историјат

Шта је Национални дан давања

Национални дан давања је установљен на иницијативу Српског филантропског форума, а обележава се 9. октобра – на дан рођења Михајла Пупина, великог српског иноватора и филантропа који је допринео развоју своје земље и човечанства. Покровитељка манифестације је председница Владе Републике Србије и председница Савета за филантропију Ана Брнабић.

Сврха успостављања ове манифестације је да се промовише култура давања, да се скрене пажња јавности на неки проблем у друштву и да се прикупе средства за системску подршку одабраном друштвеном проблему. Ове године ћемо заједно подржати развој иновација и образовања – донирањем за набавку најсавременијег спектрометра за Истраживачку станицу Петница у вредности од 4 милиона динара.

01.

Зашто Петница?

„Знање је светлост које осветљава наш пут кроз живот.“ Михајло Пупин

Петница је место где се померају границе и остварују потенцијали наше најталентованије деце. Место где стварамо 1000 нових Пупина, 1000 нових иноватора који ће – ако им само пружимо праву прилику – дати допринос Србији и свету својим научним открићима, истраживањима и развојем нових решења. У научно-истраживачким и едукативним програмима Петнице до сада је учествовало више од 50.000 младих талената, а ми сада заједно стварамо боље услове за њих још толико, и више.

02.

Чему служи спектрометар?

Спектрометар је мултифункционални мобилни уређај који једноставно и брзо идентификује хемијске супстанце и једињења узорака. Посебан је по томе што не оштећује испитивани материјал – то значи да можете безброј пута да поновите анализу, да исти очувани узорак користите да потврдите налазе и кредибилитет својих истраживања. Још важније, он омогућава средњошколцима и студентима да самостално истражују без икакве бојазни, а користи се у биомедицини, геологији, екологији, астрономији, хемији, археологији, као и за испитивање боја и пигмената на уметничким делима и културним споменицима.

ДОНИРАЈТЕ

Укључите се и помозите Петници,
пошаљи СМС на 4540

Укључите се и помозите Петници,
онлајн донацијом на сајту donacije.rs

Укључите се и помозите Петници,
уплатом на жиро рачун Српског филантропског форума
340-11021022-90

ВАЖНО ЈЕ
ЗАШТО ДАВАТИ?

Национални дан давања је прилика да покажемо једни другима колико је давање важно, као и то да је давање једна од најпожељнијих друштвених вредности. Гајећи културу давања помажемо и себи и другима. Чинећи добро за своју заједницу, чинимо добро за себе и своје најближе, за своју будућност и будућност своје деце.

Лепота и снага давања није у величини него у порукама које шаљемо давањем и у срећи коју давањем осећамо.

Будите део заједнице која даје и ствара историју учествујући у Националном дану давања у Србији.

И велики Пупин је говорио о томе:

„Изузетни људи могу чинити изузетне ствари, али курс судбине једног народа биће увек вођен не само пролазним напорима једног или чак више изузетних људи неког доба, већ истрајном моћи традиција једног народа.“ Михајло Пупин

„Мале ствари могу имати велики утицај на каснији ток догађаја у нечијем животу.“ Михајло Пупин

РОК ЗА ПРИКУПЉАЊЕ СРЕДСТАВА

Намера нам је да 24. октобра на дан отварања Фестивала филантропије у Београду, Истраживачкој станици Петница уручимо донацију прикупљених средстава током кампање за Национални дан давања, за куповину уређаја којим ће се повећати иновативност научно-истраживачке делатности младих у Србији. Због тога је посебно важно да ваш допринос у прикупљању средстава осигурамо до овог датума.

КОЈИ ИЗНОС ЈЕ ПОТРЕБАН?

Вредност анализатора који је Петници потребан је 4 милиона динара. Сва средства која се прикупе преко овог износа, биће директно уложена у фонд Фондације Петница за одржавање уређаја и даљи развој програма овог научног центра за младе. Сигурни смо да уз вашу донацију, неопходна средства можемо да обезбедимо.

ШТА МОЖЕТЕ УРАДИТИ?

Поред директне донације на неки од предложених начина, молили бисмо вас да информацију о овој иницијативи поделите на својим друштвеним мрежама, разговарате са својим комшијама, пријатељима и породицом. Покажите својим примером колико у Србији добра може да се деси заједничким напором.

ПОДЕЛИТЕ

Донатори

ПОВЕЖИТЕ СЕ

ЛОКАЦИЈА

Таковска 38/1/23
11000 Београд, Србија

ТЕЛЕФОН

+381 11 405 75 11

ПИШИТЕ НАМ

office@filantropskiforum.com

Уколико желите да примате редовна обавештења пријавите се на наш NEWSLETTER

За све додатне информације контактирајте Српски филантропски форум.
Хвала вам што сте део заједнице која даје.

Национални дан давања је иницијатива Српског филантропског форума са мисијом развоја културе давања у Србији. Српски филантропски форум спроводи иницијативу у оквиру Пројекта за унапређење оквира за давања који финансира УСАИД, а спроводи Коалиција за доброчинство коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац а додатно чине Траг Фондација, Catalyst Balkans, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.